OBK Zuidlaarderveen Toneel

Nieuwsflitsen

Ons laatste nieuws

Sanseveria (2018)

Impressie van de voorstelling “Sanseveria” (2018)

Toneel

Over OBK Toneel

OBK Toneel is een enthousiast gezelschap amateurspelers die ieder jaar een klucht op de planken brengt. De spelersgroep is erg gevarieerd en we zijn altijd opzoek naar extra enthousiaste mensen. Op dit moment zijn er 9 leden waarvan er 7 mensen klaarstaan voor het nieuwe seizoen. In mei/juni beginnen we met het lezen van de boekjes, kiezen we een stuk uit en maken we ons klaar voor het nieuwe seizoen. September start met het jaarlijkse ‘uitje’, een gezellige dag weg die we zelf organiseren. Na het uitje starten de repetities en beginnen we vooral met het leren van de tekst. Ons doel is om de tekst te kennen als het nieuwe kalenderjaar start. Samen met onze regisseur kunnen we dan echt werken aan het mooi neerzetten van het stuk. Het opvoeren van het stuk doen we in februari of begin maart. De eerste keer op zondagmiddag, de tweede keer een week later op zaterdagavond. Naast het stuk hebben we een leuke verloting in de pauze. Wanneer alles klaar is, de Zaandorre weer schoon is en we hebben samen genoten van de lunch sluiten we het seizoen af.

Regie

Onze regiseur: Wim Dijkema (1948)

Ik ben in september 2008 als regisseur bij OBK begonnen. Nadat ik in 2005 de regieopleiding had afgesloten, had ik me voorgenomen om toch maar niet te gaan regisseren. Hoewel ik de opleiding mooi en heel leerzaam had gevonden, speelde ik toch liever zelf toneel. De praktijk bleek echter weerbarstiger. Zoals me al eerder duidelijk werd, is er een groot tekort aan opgeleide regisseurs. En dus word je regelmatig gevraagd of je niet ergens wilt komen regisseren. Na eerder een paar jaren te hebben geregisseerd bij een andere vereniging, vroeg OBK mij in het voorjaar van 2008 om bij hen te komen als regisseur. Ik ben toen ingegaan op de uitnodiging om eens te komen praten en met alle spelers kennis te maken. Die kennismaking viel wederzijds in de smaak en er werd afgesproken dat ik het gewoon een jaar zou proberen. Daarna zouden we wel zien of we met elkaar verder wilden. De reden voor mij om met OBK in zee te gaan was, dat de club op mij een betrouwbare en hechte indruk maakte. Doorslaggevend voor mijn besluit was echter dat het bestuur overwoog om de afdeling toneel op te heffen als ze geen regisseur konden vinden. En als enthousiast speler ging me dat aan het hart. Zoals ik al schreef, speel ik eigenlijk veel liever dan dat ik regisseer. Dat is nog steeds zo. Ik heb sinds 1976 in heel veel producties mijn bijdrage geleverd als speler en een paar keer ook als schrijver. Toch ben ik door de samenwerking met OBK enthousiaster geworden om door te gaan met regisseren. Want niet alleen merk ik dat ik de spelers op een betere manier hun rol kan laten invullen, en wel zodanig dat de groep ook een beter geheel wordt, tevens leer ik zelf met ieder stuk weer nieuwe dingen. Inmiddels ben ik dus in september 2018 al weer tien jaar samen en gaan we binnenkort op zoek naar een nieuw stuk, zodat we ook vanaf 2019 het publiek weer kunnen verrassen!

Repetities

Repetities

Na de zomervakantie starten we elke donderdag om 19:30 tot 22:00.
Nadat we het toneelstuk opvoeren in februari/maart hebben we pauze tot september.

Repetitie bijwonen? Dat kan!

Laat ons weten dat je komt dan zetten we koffie of thee klaar.

 

Contactpersoon Toneel:

Kariann Miedema
obkeigenwijs@gmail.com
050-2800380