Dirigent

Olga Karelova

Olga Karelova

Dirigent

Olga Karelova en Ronald Kedra zijn beide afkomstig uit Rusland, waar zij de eerste fase van hun pianostudie afronden. In juni 2004 studeerden Olga en Ronald af aan het Noord-Nederlands Conservatorium ( inmiddels Prins Claus Conservatorium) en deden dat op indrukwekkende wijze. Het examen bestond uit solowerken en werken voor twee piano’s en zij behaalden hier een 9 ½ en 10 voor.

In 2006 behaalden Olga Karelova en Ronald Kedra de “Master of Music” titel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij volgden lessen en masterclasses bij gerenommeerde musici: Paul Komen, Rian de Waal, Oxana Yablonskaja, Volker en Hans-Peter Stenzl, Tamara Poddubnaja, Noel Lee en Bart van Oort.

Olga Karelova en Ronald Kedra vormen sinds 1993 een veelzijdig pianoduo, waarbij ze werken spelen uit alle denkbare stijlperioden, waaronder ook veel aandacht voor de romantische, impressionistische en hedendaagse muziek. Het repertoire van pianoduo Karelova & Kedra is zeer breed. Het spreekt muziekliefhebbers van alle leeftijden aan en omvat verschillende programma’s van kinderconcerten tot moderne Nederlandse muziek en composities voor twee piano’s en slagwerk. Karelova & Kedra treden regelmatig op in verschillende zalen van Nederland en Europa.

Lees meer

Pianoduo Karelova & Kedra heeft al met succes aan diverse concoursen deelgenomen, o.a. aan het Piano Duo Concours in San Sebastian. Het duo Karelova & Kedra maakte furore tijdens verschillende festivals, o.a. – Peter de Grote Festival (Groningen, 2002-2005) – Nederlandse Muziekdagen in Vredenburg (Utrecht, 2003) – Diaghilev-Festival in Groningen (2005) Naar aanleiding van hun prestaties is een aantal componisten nu, speciaal voor het duo werk aan het schrijven. Olga Karelova en Ronald Kedra zien het pianoduospel als een boeiende vorm van musiceren met onbeperkte mogelijkheden. Het is een zeldzaam fenomeen, want twee musici spelen tegelijkertijd op één piano of op twee, die klinken “als één”, en er zijn weinig pianisten, die één piano willen delen of twee piano’s in harmonie kunnen brengen. In 2003 heeft het duo Karelova & Kedra , voor de eerste keer in Groningen, naast Sonate van B.Bartok, een zeer bijzondere compositie uitgevoerd: “Music for Summer Evening” van G. Crumb voor 2 versterkte piano’s en slagwerk. Een compositie waarin 40 slagwerkinstrumenten gebruikt worden, uitgevoerd door 2 pianisten en 2 slagwerkers. In opdracht van Diaghilev-festival hebben Olga Karelova en Ronald Kedra deelgenomen aan uitvoering van “Peter en de Wolf” van S. Prokofieff. De strijkpartijen werden vertolkt door twee piano’s in een geslaagde eigen bewerking. Ruime aandacht is er binnen hun programma ook voor klassieke en vroege romantische componisten. Op het repertoire van Karelova & Kedra staat ook het unieke Schubert concertprogramma met o.a. eigen quatre mains transcripties van bekende liederen van Schubert. Karelova & Kedra is een uniek pianoduo, waarvan maar weinig vergelijkbare voorbeelden zijn te vinden. Twee vleugels, twee harten, één passie voor muziek.